Orang-oetans gaan wild bij opening Apenheul

Het jongetje Baju met het meisje Indah (29 maart 2019)

Op vrijdag 29 maart ging Apenheul voor het eerst open en waren de orang-oetans te zien in hun binnenverblijf. Zij konden niet naar buiten, omdat het water rondom hun eilandjes nog te laag stond om bezoekers bij ze vandaan te houden (of andersom😉).   

Twee orang-oetanmoeders met ieder een eigen apenkind, waren wild aan het spelen. Met elkaar, met eigen jong én met het jong van de ander!

Heerlijk spelen!
De twee moeders Samboja en Wattana.
Zoon Kawan kijkt toe op de achtergrond. (29 maart 2019)

Zoals bovenstaande foto op de achtergrond laat zien, werd de 9-jarige zoon van moeder Wattana apart gezet. Hij was te wild geworden. Beteuterd keek hij toe vanachter een glas. Zijn naam is Kawan en altijd dol op spelen. In onderstaand filmpje zie je Kawan naar het raam toelopen om te kijken naar zijn speelkameraden. Deze semi-solitaire apen houden wel degelijk van gezelschap en een dolletje.

Lekker slingeren: Voorbeeld doet volgen!
Kawan, Wattana en Baju
(20 September 2018, Apenheul)
Credits: Irene van der Eijk

Het enthousiasme zit duidelijk in de familie: Moeder Wattana en haar jongste zoontje Baju doen niets liever dan wild met elkaar over de vloer rollen.

Wattana en Baju (29 maart 2019)

Maar Kawan begint een leeftijd te naderen waarop een mannetjesorang-oetan van nature zijn moeder verlaat en een nieuw leven start. Als ik hem zie met zijn arm om zijn moeders nek, merk ik dat ik er treurig van word. Met mijn mensenverstand zie ik deze apen zo graag voor altijd bij elkaar.

Kawan rechtsboven met zijn moeder Wattana (20 September 2018, Apenheul)
Credits: Irene van der Eijk

Apenheul-bioloog Thomas Bionda bevestigt dat Kawan in de nabije toekomst zijn moeder en broertje zal verlaten. Hij legt uit dat hij als adolescent soms de baas probeert te spelen over zijn moeder en dat de relatie op den duur onhoudbaar zal zijn.  Of zo’n scheiding een schok teweegbrengt bij mensapen, durft hij niet vast te stellen. Bij uit elkaar gaande mensapen in het verleden vonden er qua gedrag nooit opmerkelijke veranderingen plaats. Ook het eetgedrag bleef bij deze apen onveranderd: een belangrijke indicator.

Moeders spelen óók graag met elkaar! (29 maart 2019)

Ik ben benieuwd hoe lang Kawan nog te zien zal zijn in Apenheul. In Europa wordt het voortplantingsprogramma van orang-oetans gecoördineerd vanuit de dierentuin in Münster. Apenheul zal dus weinig te zeggen hebben over de dierentuin waar Kawan zijn eerste date zal hebben. 

Vanaf 6 april is Apenheul iedere dag geopend en moet je maar eens opletten of je moeder Wattana ziet spelen. Soms gaat ze wild met de touwen, maar meestal zoekt ze het gezelschap op van een andere aap.   De orang-oetans vermaken zich prima met speelgoed en de touwen, maar een beetje technologie wekt natuurlijk ook nieuwsgierigheid.

Wattana bekijkt een foto van zichzelf met haar twee zoons. (29 maart 2019)
Baju hoog op de uitkijk!
(20 September 2018, Apenheul)
Credits: Irene van der Eijk
Baju en Indah (29 maart 2019)

One Comment on “Orang-oetans gaan wild bij opening Apenheul

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: